woensdag 15 mei 2013

Apache

Apache

Apachebehoort tot de bekendste webserversoftware op het internet en behoort tot de zogenaamde open software. Wat wil zeggen dat iedereen er wijzigingen of verbeteringen voor mag ontwikkelen. Het grootste deel van de websites maakt gebruik van Apache software.

De webserver is gebaseerd op een web server die oorspronkelijk geschreven was voor het National Center for Supercomputing Applications.

Deze organisatie ontwikkelde ook één der eerste webbrowsers. Hoewel het zich a;s één programma gedraagt zijn het eigenlijk een aantal losse programma's waarbij de beheerder kan kiezen welke hij tot zijn beschikking wil hebben.

Dat houdt het geheel zo klein mogelijk maar geeft toch voldoende mogelijkheden voor toekomstige uitbreidingen.Apache ondersteunt daarbij ook andere protocollen dan alleen HTTP.

Hoewel het oorspronkelijk bedoeld was voor de UNIX en LINUX omgevingen zijn er ook een aantal versies beschikbaar voor de Windows omgeving waarbij XAMPP een hele bekende is. Deze is ook ideaal voor experimenteerdoeleinden. U kunt het gratis downloaden op http://www.apachefriends.org/en/xampp.html. Er bestaat ook een Nederlandse versie van XAMPP maar het is de vraag of het verlies van aansluiting aan de vele Engelstalige lectuur daar tegenop weegt. Maar dat dient u zelf te beslissen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten