woensdag 26 juni 2013

Metazoekmachine

Wat is een metazoekmachine

De meeste internetgebruikers zijn vertrouwd met zoekmachines zoals Google, Yahoo en Bing. Als we één of meer trefwoorden intikken dan zal deze zoekmachine zijn databases gaan raadplegen op zoek naar dit trefwoord en zal de resultaten weergeven in de volgorde die als belangrijk wordt gezien.

Wat belangrijk is, daar denken alle zoekmachines anders over. Het zou dus gemakkelijk zijn als we het één en ander konden combineren en dan komen we in de wereld van de metazoekmachine.

Een meta-zoekmachine zoekt gelijktijdig in meerdere andere zoekmachines en bepaalt daaruit het optimale zoekresultaat. Een gewone zoekmachine (Google,Yahoo,Bin) zoekt alleen in haar eigen database. Doordat een meta-zoekmachine in meerdere zoekmachines tegelijk zoekt, is de kans dat u vindt wat u zoekt groter want niet alle zoekmachines geven alle sites op dezelde manier weer.

De positie van de gevonden resultaten en het aantal keren dat een zoekresultaat bij meerdere machines voorkomt bepalen de positie van het zoekresultaat bij een metazoekmachine. Een ander voordeel van een metazoekmachine is dat deze vaak dezelfde resultaten wegfiltert. Bij een normale zoekmachine krijgen we nog wel eens 10 keer dezelfde site op een pagina.

Een bekende is Mama.com (http://www.mama.com) die echter sinds kort een vorm van sponsoring toelaat. Dit maakt dat de resultaten gekleurd zijn geworden. De zoekmachine heeft hiermee een flink stuk van de oorspronkelijke populariteit in moeten leveren.

Een bekende Nederlandstalige is "Vinden.nl" (http://www.vinden.nl) Hier is niet alleen sprake van een zoekmogelijhkheid maar ook van een aantal voorgedefinieerde categoriën.

Tot slot zijn er programma's die we op de eigen computer installeren en die als metazoekmachine fungeren. Een bekende hierbij is Copernic. (http://www.copernic.com/). Voor mensen die regelmatig het internet af moeten zoeken naar informatie is een dergelijke zoekmachine zeker een aanrader.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten