donderdag 19 september 2013

De kosten van een website

De kosten van een website

Als we praten over de kosten van een website dan praten we over twee soorten kosten namelijk de éénmalige kosten van ontwerpen en bouwen en over de jaarlijks terugkerende beheerkosten.

Éénmalige kosten van ontwerpen en bouwen De kosten van het bouwen van een site vallen uiteen in het ontwerpen en de techniek. Het één is afhankelijk van het ander. Hoe mooier alles er grafisch uit zal zien, hoe lastiger te maken en dus ook hoe duurder het uit zal pakken.

Laat u altijd goed voorlichten over dit onderwerp want fraaie grafische toestanden betekenen meestal ook een trage site die nauwelijks te vinden zal zijn op internet. Een goede ontwerper kan u hierbij van advies dienen.

Als we uitgaan van een gemiddelde site van een pagina of tien, dan zullen de totale kosten van de site tussen de 300 en 600 euro uitkomen. Als u meer moet betalen dan zou ik nog eens goed rondkijken of het ook anders kan.

En dan hebben we natuurlijk altijd nog de slimme neefjes en buurjongens die wel even iets maken. Lekker goedkoop maar dat verandert wel als u ergens anders onderhoud aan de site moet laten plegen. Neefje en buurjongen hebben inmiddels andere interesses en geen webbouw bedrijf is in het kale onderhoud geinteresseerd. Dit zal in het algemeen dus geen oplossing voor de lange duur zijn. Beheerkosten.

Elke website heeft een domein nodig bij een internet hosting provider. De jaarlijks kosten van een dergelijk domein liggen tussen de 50 en 125 euro afhankelijk van de hoeveelheid ruimte die u gebruiken kunt en de hoeveelheid bezoekers keer de hoeveelheid data die zij ophalen. Heeft u veel foto's of video's op uw site dan gaat dit heel hard. Bestaat uw site vooral uit teksten dan zult u zelden of nooit zelfs maar in de buurt komen van uw limieten. Naast deze kosten heeft u een domeinnaam nodig om bereikbaar te zijn. Soms meerdere. Een dergelijke domeinnaam kost afhankelijk waar u die onderbrengt tussen de 8 en 15 euro. Vaak is één domein bij de prijs van de hosting inbegrepen.

Of u kosten moet maken voor een beheerder hangt er helemaal van af of u regelmatig wijzigingen op uw site aan wil brengen. Zo niet, dan blijven de jaarlijke kosten beperkt tot deze hosting en domeinnaam.

Wilt u bezoekers op uw site dan vraagt dit inzet van specialisten. Een website zondermeer zal nauwelijks vindbaar zijn en vrijwel geen bezoekers trekken. Een dergelijke specialist zal een uurtarief hanteren. Ook zal hij zorgen voor verse gegevens op uw site zoals teksten, artikelen en dergelijke. Ook die moeten natuurlijk betaald worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten