donderdag 12 september 2013

Wat doe je tegen writers block?

Wat doe je tegen writers block?

Het verschijnsel is zo bekend dat het een eigen naam heeft: Writers block. Hiermee wordt bedoeld dat een schrijver stil valt en geen inspiratie kan vinden voor een niew artikel. Hieronder een paar punt die daarbij kunnen helpen.

1. Ontspan en neem de tijd om dingen uit te zoeken

Als u zichzelf te druk maakt dan kan uw overbelaste geest gewoon geen nieuwe ideeën meer creëren. Er is domweg geen ruimte voor. Een heldere geest is absoluut noodzakelijk om een stroom creativiteit op gang te brengen. Verwijder alle mogelijke obstakels die uw creativiteit kunnen blokkeren. Als u met iets heel anders bezig bent dan is de kans dat er iets goeds uit komt niet zo erg groot.

Probeer daarom zoveel mogelijk te ontspannen. Denk aan uw ervaringen. Denk aan gesprekken met mensen die u heeft ontmoet. Dat zet uw hersenen weer aan het werk. En dat is weer bevorderlijk voor uw creativiteit en dus voor uw schrijfwerk.

Probeer bij uzelf te ontdekken wat uw emoties los maakt. Probeer ook uit te vinden wat u nu eigenlijk inspireert en wat u blokkeert. Als u zichzelf aanleert hier mee om te gaan dan zal uw creatieve capaciteit heel snel toe gaan nemen.

2. Maak een inspirerende werkomgeving.

Een werkomgeving waar u zich niet echt prettig voelt zal een lelijke hinderpaal zijn bij het vrijkomen van goede ideeën. Want creativiteit komt vanuit een goed gevoel en werken in een rommeltje met allerlei afleidende zaken is daar zeker niet goed voor. 

Omring u op uw werkplek met zaken die u gelukkig maken en een prettig gevoel geven. Hang foto’s op, kunst, of andere objecten die een bepaalde betekenis voor u hebben en u inspireren.

Zaken die echter afleiden of een negatief gevoel geven moet u zoveel mogelijk uit uw directe omgeving verwijderen. Als u tijdens het schrijven geen idee meer heeft van omgeving of de tijd dat u al bezig bent dan bent u zeker op de goede weg.

3. Zorg voor de juiste stemming

Het zorgen dat u in de juiste stemming bent wil zeggen dat u optimaal gebruik maakt van datgene wat uw productiviteit en creativiteit bevordert. In de juiste stemming lijkt alles wel vanzelf te gaan.

Er zijn verschillende manieren om stemmingen te beïnvloeden. Sommige schrijvers nemen een borrel of een goed glas wijn om de gedachten wat losser te maken. Anderen zetten bepaalde muziek op die voor hen positief werkt. Ook het aanwezige licht kan zowel positief als negatief uitwerken.

 

4. Zoek een uitlaatklep

Veel schrijvers zoeken één of andere uitlaatklep of gaan gewoon iets geks doen. Laat uzelf eens lekker gaan en heb plezier. Plezier geeft adrenaline en dat zorgt er wel voor dat uw verbeelding en uw creativiteit weer op gang komen. Ga iets avontuurlijks doen. Of ga alleen een voetreis maken. Wat het ook is, als het u maar uit dat dagelijkse ritme haalt. U zult zien dat uw geeft er wel bij vaart en dat de creativiteit in minder dan geen tijd in de hoogste versnelling staat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten